De VEB vraagt de medisch toeleverancier Fagron een verklaring voor de reeks aan tegenslagen die het bedrijf afgelopen tijd heeft moeten melden, het plotse vertrek van topman en oprichter Van Jeveren en de afspraken die het bedrijf heeft met de banken.
Ondanks de koersopleving van afgelopen week hebben aandeelhouders Fagron afgelopen maanden de waarde van hun belegging de laatste maanden zien versplinteren.
Tot de zomer was het bij de medisch toeleverancier een doorlopende goed-nieuws-show maar sinds de publicatie van de halfjaarcijfers is daar drastisch verandering in gekomen.
Strenge regels voor medicijnvergoeding in de VS én Nederland, een Amerikaans justitieel onderzoek en tegenvallers in de belangrijke Braziliaanse markt zorgde voor druk op de winstgevendheid en dat kan de met forse schulden beladen onderneming niet gebruiken. Volgens schattingen van analisten heeft Fagron minstens 150 miljoen euro vers kapitaal nodig om de balans weer op orde te krijgen.
Lees ook: Hoe raakt een mogelijke emissie aandeelhouders Fagron?
Om de penibele financiele situatie het hoofd te bieden, zette Fagron zichzelf in de etalage, maar overnamegesprekken bleken zo stroef te verlopen dat het bedrijf afgelopen maandag liet weten “niet langer prioriteit” te geven aan een overnameproces.
Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat topman en oprichter Van Jeveren het bedrijf per direct zou verlaten.
Sinds de wisseling van topman is het aandeel Fagron fiks in waarde gestegen. Ironisch genoeg is dat vooral te danken aan overnamegeruchten, juist de route die tot voor kort zo moeizaam verliep.
Voor de VEB zijn de ontwikkelingen bij Fagron aanleiding om een reeks vragen aan het bedrijf brief aan Fagron (pdf) te stellen. Zo wil de vereniging namens beleggers meer weten over het vertrek van voormalig topman Van Jeveren en een eventuele vertrekvergoeding die hij heeft ontvangen.
Ook wil de VEB opheldering over de recente tegenslagen in bedrijfsvoering. Had Fagron die niet kunnen voorzien en is het bedrijf niet te optimistisch geweest?